Too Young to Die: deze jongeren zien euthanasie als enige uitweg

  Weergaven 460,884

VICE Nederland

Maand geleden

In Too Young To Die onderzoekt VICE hoe er in Nederland en België wordt omgegaan met psychisch lijdende jongeren die een zelfgekozen dood wensen.
In 2017 volgde host Gwen Pol een jaar lang verschillende patiënten, hun familieleden, en hulpverleners. Ze ontmoet onder andere de 27-jarige Nadia - die in de laatste fase van haar euthanasietraject zit - en de naasten van Maud. Haar euthanasieverzoek werd afgewezen, maar op haar twintigste maakte ze zelf een einde aan haar leven. Ook spreken we emeritus hoogleraar Frank Koerselman, die zich na zijn pensioen nog steeds fel uitspreekt tegen euthanasie op grond van psychisch lijden.
Kamp jij met depressieve of suïcidale gedachten? Bel naar de crisishulplijn 0900-0113 of kijk op 113online.nl
Abonneer je op VICE Nederland: bit.ly/Abonneer-op-VICE
En abonneer je ook op het internationale kanaal van VICE: bit.ly/Subscribe-to-VICE
Over VICE:
Met onze impactvolle, maar ook luchtige verhalen geven we wereldwijd een originele kijk op de actualiteit, cultuur, feesten, identiteit, het internet en allemaal dingen waar überhaupt nog niet eens een naam voor bestaan. Scroll door onze bibliotheek en ontdek onze wereld. Welkom bij VICE.
Connect met VICE:
Bekijk onze video's in het Nederlands: bit.ly/VICEnl-Videos
Bekijk onze wereldwijde video bibliotheek: bit.ly/VICE-Videos
Videos, dagelijkse artikelen en meer: vice.com
Meer video’s van het VICE-netwerk: www. vicevideo
Volg VICE Nederland op Instagram: vicenl
Like VICE Nederland op Facebook: vicenederland
Volg VICE Nederland op Twitter: vicenl
Klik hier om wekelijks het beste van VICE te ontvangen: www.vice.com/nl/page/nieuwsbrief
Het VICE NLposts Netwerk:
VICE: nlposts.info
MUNCHIES: nlposts.info
VICE News: nlposts.infoNews
VICELAND: nlposts.infoLANDTV
Broadly: nlposts.info
Noisey: nlposts.info
Motherboard: nlposts.info
VICE Sports: nlposts.info
i-D: nlposts.info
Waypoint: nlposts.info
#TooYoungToDie #VICE

Reacties
c vb
c vb 8 uur geleden
Hoe zet je de ondertiteling uit bij dit ? Irritant
c vb
c vb 8 uur geleden
Niemand bepaald wanneer een ieder weg wil gaan .alles beter dan nu op deze klote wereld
The Rega Universe
The Rega Universe 14 uur geleden
Het enigste wat ik kan zeggen is zoek God en zijn zoon Jezus van Nazareth zal je helen, hij geeft zielsveel om je. Je bent een kind van God, gooi het niet weg door jou gelimiteerde begrip van God. Hij zal je redden en weet wat je nodig hebt voordat je erom bidt. Materiele waarden en opinies van derden zijn irrelevant voor God. Het gaat om jou band met de vader, schepper der zielen. Voor iedereen die dit leest, veel sterkte en een prachtige dag toegewenst.
10 10
10 10 15 uur geleden
Waarom is die interviewster zo knap (als het niet nep is/plastische chirurgie😅)? is ze daarop gekozen? (Vind haar vnl niet passen in zo'n serie. Je ziet en hoort dat het gewoon niet klopt. Heel jammer, haalt het krachtige effect van dit thema weg..) Moet denken aan yolanthe😅
Xandra van Blommestein
Xandra van Blommestein Dag geleden
Wowwww
Earth Intruder
Earth Intruder Dag geleden
Waarom lijden zo veel mensen man, dit is echt fucked up. Er moet wat veranderen. De constante spanning, de constante angst voor wat dan ook. Die somberheid die je van binnen opvreet. We moeten er voor elkaar zijn, elkaar helpen, elkaar aanvoelen. Op tijd aan de bel trekken. Tegenwoordig is t ieder voor zich. Mad world
Jaay Dee
Jaay Dee Dag geleden
wat een indrukwekkende reportage.... en als zelf psychisch in de knoop zittend persoon een enorme knuffel aan de mensen die geliefdes moeten missen in welke vorm ook die verlost zijn van hun demonen, maar intens verdrietig en gebroken geliefdes achterlaten... voor mij vooral antwoord op waarom ik niet meer wil, omdat ik emotioneel en fysiek het allemaal niet meer kan...
This_EDGY_kiddo
This_EDGY_kiddo Dag geleden
hi, ik ben jongeren
captain belgium
captain belgium Dag geleden
ik snap wel van waar de dokters komen. ik bedoel die mensen studeren jaren lang dag en nacht om mensen te helpen, redden en in leven houden. als ze dan te horen krijgen dat ze gezonden jongeren de dood in moeten helpen. ik snap het wel dat ze eerst gaan proberen om er alles aan te doen om je van gedachten te doen veranderen. ik bedoel, mensen in leven houden is hun job.
ThePvPGuyBe
ThePvPGuyBe Dag geleden
als er mensen nood aan een gesprek hebben mijn instagram is yannickfernande stuur me dan even en praat erover
Dayzd DeezDayz
Dayzd DeezDayz 2 dagen geleden
Is de dood echt de enige oplossing? Want als er na de dood geen rust is? Wie garandeert deze mensen dat er na de dood geen lijden is? Artsen, psychiaters en apothekers zijn er voor het behandelen van mensen en niet voor het doden van mensen. Sinds wanneer zien we de dood als een behandeling van allerlei problemen?
Matthijs Schenk
Matthijs Schenk 2 dagen geleden
Jongeren doe je zelf niks aan Want jou leven moet nog beginnen.
Essie
Essie 2 dagen geleden
euthanasie niet uithanasie..
leandoer
leandoer 2 dagen geleden
pussies, ik heb niveau 10 misophonie, 24/7 elke dag van me leven word ik gek van iedereen ze onnodige graf geluiden, ga toch ook geen zelfmoord plegen. jonge jonge jonge
Andre Ros
Andre Ros 2 dagen geleden
Ik ben bang dat dit in de huidige "pandemie" alleen maar gaat oplopen.....
agpoe
agpoe 2 dagen geleden
Stelletje millenial softies. Teveel zelfmedelijden... Paniekaanvallen als de telefoon of de wifi uitvalt. Die twijgjes vallen bij t minste of geringste om, kun je geen fuck mee in deze wereld.
NL BMW 38
NL BMW 38 2 dagen geleden
Islam is de redding.. Dood is niet de verlossing voor ongelovigen, maar begin van de echte ellende en lijden.
ringo de kroon
ringo de kroon 2 dagen geleden
Personelijk vind ik als je al een hele zorg traject hebt gehad met psychiaters, vind personelijk vind ik dat je beetje bij de rechter moet kunnen aantonen dat het ze echt willen voor een tracht voor euthenasie.. Voor de Artsen is het ook zwaar.
abc trekker
abc trekker 2 dagen geleden
Doe dit nooit!!!
Paul
Paul 2 dagen geleden
Als het leven ondraaglijk is geworden en niets meer helpt dan is dood gaan toch een prima optie. blijft een heel moeilijk onderwerp in Nederland. Dood is definitief en eng. Alleen is de dood onze enige zekerheid, we gaan allemaal dood. Toch fijn dat we dan zelf mogen kiezen wanneer en hoe.
Om Te Gieren TV
Om Te Gieren TV 3 dagen geleden
Een mens verandert ZO veel tussen 20 en 30. Extreme zelfmoordneigingen zijn niet abnormaal tussen puberteit en 25. Euthanasie is spelen met mensenlevens, en hoe vaak leert het leven dat uitzichtloze situaties met de tijd helemaal niet uitzichtloos zijn (integendeel: juist behulpzaam)? Hoe kun je over iemand van 20 zeggen dat "alles geprobeerd is"? Dit is wederom een verschijnsel van een maatschappij die hevig leunt op snelle oplossingen, consumenten maatschappij. Werkt iets niet? Weg ermee. Dit uit zich in alles: koopgedrag, dagelijks leven, relaties en dan nu het leven ZELF. Deze jongeren krijgen nu een podium. Zo'n uiterst gevoelige complexe zaak wordt toegankelijk en zwart/wit gemaakt.
John Goe
John Goe 3 dagen geleden
De dood zelf opzoeken is karaktervol en heldhaftig, niet egoïstisch of laf. Maaaaaar: het is extreem onwenselijk dat dit het geval is. Hieraan meewerken is strijdig met de eed van Hippoctrates. Net zo debiel om een man onherstelbaar te verbouwen tot "vrouw". Suïcidalen zijn geestesziek. Ze hebben hulp nodig en 'liberaal zijn' is in relatie tot dit onderwerp gewoon onverschillig zijn. We moeten ons afvragen hoe het komt dat zoveel mensen hieraan lijden. Zoveel dat er wetgeving voor moet bestaan. Het is egoïstisch en laf om dit goed te keuren en te steunen. Dan geef je je naaste dus gewoon op. Door suïcide een taboe te maken wordt de drempel hoger om het te doen. Dat wakkert ook herstel aan. Is dat wreed? Ja, eigenlijk wel. Maar soms is een beetje wreed het minste kwaad.
DutchFAKER
DutchFAKER 3 dagen geleden
Mooie en Treurige documentaire, wat verschikkelijk. Ik vind dat iedereen zelf mag weten of je Euthenasie wilt hebben of niet. Niemand heeft dat te bepalen. Maarja zieke mensen brengen meer geld in de kas als gezonde mensen.
Faramund
Faramund 3 dagen geleden
Ik heb ook heel lang een doodswens gehad. School was voor mij een lijdensweg en het vervolg daarop was een toekomst die ik niet wou. Ik moest jaren bijkomen van de middelbare school, en weigerde een opleiding doen. Al heb ik dat toch geprobeerd na lang thuis zitten. Het was voor mij een bevestiging dat ik dat niet wilde. Dat ik nog liever dood zou gaan dan een opleiding te doen en dan een 9-5 baan te hebben. Ik zit nu nogsteeds thuis. We zijn wel verhuisd naar een fijnere plek waar er rust is. Maar ik voel niet meer de druk om te werken of een opleiding te doen. Ik heb wel dromen, die ik wil zien uitkomen maar er gaat iets niet goed in mijn hoofd waardoor ik niets doe. Dan noch voel ik mij zoveel beter dan tevoren. Sommige mensen zouden zeggen dat mijn toekomst uitzichtloos is. Maar ik denk toch echt van niet. Ik ben de mooie dingen ik de wereld gaan zien en steeds sterker gaan waarderen. En de lelijke rotte dingen steeds sterker gaan haten. En die gerichtheid geeft een fijn gevoel. Wellicht dat het ooit nog wat wordt. En als ik dit zo zie denk ik toch bij mezelf... Deze mensen zouden gelukkig kunnen zijn, maar de wereld om hen heen is zo verrot en ontworteld dat ze het niet meer kunnen zien. Dan zou ik ook dood willen. Al moet ik zeggen, er zijn natuurlijk mensen waarvan hun geest en gedachtegang heel erg is beschadigd. En die, wat ze ook doen, zich niet beter voelen. Al is dat lastig in te denken, zelfs voor mij.
Jahn Sung
Jahn Sung 3 dagen geleden
De woorden die maud sprak...ik kende ze maar al te goed. Na veel leiden, jeugdtraumas, mishandeling, seksueel misbruik, ontvoering en uithuisplaatsing is recent mijn vader overleden... Maar ik doe mijn best.. ik ga door❤ ik probeer het
Vintorez91
Vintorez91 3 dagen geleden
Wat sneu dat deze jongeren de dood als een oprechte oplossing zien voor iets dat zij als ziekte zien. Het zegt mijns inziens meer over het gebrek aan kwaliteit binnen de GG en het hele taboe in de samenleving dat heerst op ziek zijn. Ik vraag me af hoeveel van hen actief aan het mediteren was toen zij actief hun eigen dood aan het plannen waren.
Aa Aa
Aa Aa 3 dagen geleden
Deze mensen hebben een leegte in hun hart die gevuld hoort te zijn. Deze corrupte maatschappij maakt het niet makkelijker voor hun en er gaan nog velen komen keer tot god euthanasie anti conceptie kindermoord (abortus) is allemaal fout.
kicksta xmen
kicksta xmen 3 dagen geleden
heeft ook te maken met de gemeente ,geen werk als je ziek ben . ze bieden en jagen de grond in zijn maar een paar die het met jou menen de rest zit daar, maar voor hun pay check en weten wat zij doen niet deugd. als ze maar hun vergoeding krijgen 200 per maand vakantie geld ook bij de belasting kunnen zij er wat van ook wordt er hier en daar bij de ambtenaren gefraudeerd. van zieke ouderen en mensen die stabiel en geestelijk verslagen zijn door het levenspatroon Kortom worden deze mensen berooft van het beetje leven wat ze hebben. de voorzieningen worden allemaal gekort we moeten ons schamen want de jongeren hebben geen leven nog toekomst. Hoe krijg je een depressie . dit val niet goed te praten door niemand niet. Sommige ambtenaren zijn gestopt met hun werk omdat ze dit heel goed weten. kortom vertelde sommige aan mij het volgende het werk wat ik deed is bedoeld om de mensen zo lang mogelijk en maanden lang te weerhouden om een uitkering aan te vragen. wij werden getraind om alles op alles in te zetten zodat de tegenpartij zich weer een baan gaat zoeken. en om aan te horen dat sommige van hun zelfmoord plegen vreselijk in mijn gedachten denk ik altijd had ik maar meer kunnen doen. ik ben met mijn werk stopt de extra bonussen die je krijgt is een mensenleven niet waard. ze willen Sociaal werk doen maar ze zijn niet sociaal Ze zitten daar alleen voor het geld en voor de status. Ik raad Eenieder die dit leest wakker te worden Want het is een chaos is grijpen en je eigen zakken vullen denken dat het niet zo is laten we beginnen bij de kern van het probleem. als er geen ruimte is voor liefde en vreugde dan is er geen toekomst geen toekomst geen leven wat de mensen vergeten wij streven allemaal voor een goed leven als dat er niet is en wordt gegeven Dan is dood onze enige oplossing. laten we eerst maar beginnen bij de hoge belastingen. Wij worden onder druk gezet. Keer op keer iedereen weer gelijk en normaal iedereen normaal verdienen. Zodat wij ouderen het weer aan de jeugd kunnen geven en deze ten goede behouden een goed voorbeeld geven. Nogmaals want als we een ander niets gunnen in deze samenleven dan is dood de enige oplossing. en voor sommige die het niet begrijpen. Niemand is meer of minder dan een ander . Wie weet me schien is corona de beste oplossing voor dit zodat men weer normaal met elkaar Leren om te gaan. en de tijd neem om goed na te denken wat voor puinhoop we er van gemaakt hebben.😡🤬
Andreas Wiki
Andreas Wiki 3 dagen geleden
'Laat je maar volledig gaan in je wanhoop, je hoeft niet te vechten, straks is het allemaal voorbij' Zijn we echt gek geworden? Er is altijd kans dat het beter wordt. Hoe klein ook. Als we het gezegde 'zo lang er leven is, is er hoop' naast ons neer leggen, dan spugen we op het leven zelf. Inderdaad, een individu heeft het volste recht om te spugen op zijn/haar leven. Daar heb ik zelfs begrip voor. Maar als samenleving - samen'leving'- heb je de plicht om het leven als het hoogste goed te zien. Mensen die het niet meer zien zitten moeten door een samenleving aangemoedigd worden om te LEVEN. Niet om te sterven. Een appel die rot is gooi je snel even in de vuilnisbak. Een mens die depressief is - hoe zwaar depressief ook - gooi je niet snel even in zijn kist. Rust in vrede, Nadia
Sepehr Nikshohrat
Sepehr Nikshohrat 2 dagen geleden
Je hebt gelijk! Deze mensen moeten (zoals het gezegd werd) gewoon meer gezien en gehoord worden, geen enkele therapie of behandeling heeft meer effect dan de familie en vrienden, we moeten de eenzaamheid tegengaan! Euthanasie is geen oplossing, het is alleen maar het wissen van het vraagstuk!
Outlandish Samurai
Outlandish Samurai 3 dagen geleden
Mee eens. Wanneer sterven wordt gezien als het goede dan is er iets serieus mis.
A Francis
A Francis 4 dagen geleden
It's the 20th of November now, according to the mentioned date, Nadia has passed away yesterday. I feel like humanity has failed her and it's really messed up that psychologists etc. cared more than her 'friends'. Rest in peace, sweet Nadia,you deserved better than this. You walked away alone, but you have touched the hearts of many.
brenno askim
brenno askim 4 dagen geleden
het verhaal van iemand die helemaal kapot is gemaakt door narcisten en die doen nu net of ze het erg vinden enge wereld dit ben hsp en voel het gewoon
Irelia Stop Ks
Irelia Stop Ks 4 dagen geleden
De titel was soort van anticlimax.
Muzaffer Oz
Muzaffer Oz 4 dagen geleden
het is niet leuk. Ik wil, naar mensen wie euthanasie kiezen, doe het niet aubsezen. doe het niet. doden is niet een mooi kiezen. ık zaou daar worden en spreken om niet euthanasie te maken. aub aub aub. ık kan een vriend voor jullıe worden. en ık kan ook heel veel vrienden vinden om te spreken. doe het euthanasie niet . nooits.het is niet oplossing
babelin jansen
babelin jansen 4 dagen geleden
Zolang je maar een papiertje hebt, relatie, kinderen ben je wat waard.
K B
K B 4 dagen geleden
Wow dit raakt me erg diep... en dat hondje van nadia... pff
Daniel Hoseiny
Daniel Hoseiny 4 dagen geleden
Zelfmoord is een zonde. Bekeert u tot Jezus!
babelin jansen
babelin jansen 4 dagen geleden
Rot op! Deal met je eigen zonden en schuif het niet op Jezus af!
Daniel Hoseiny
Daniel Hoseiny 4 dagen geleden
Waarom wil je sterven? Maud was zo mooi en jong dat ik had met haar kunnen trouwen! 🕊️✝️
Celine Dib
Celine Dib 5 dagen geleden
Prachtig...❤️
I Am Eye
I Am Eye 5 dagen geleden
Ik zie mensen toch liever vechten VOOR het leven. Niet TEGEN het leven. Vecht voor meer en betere zorg alsjeblieft, inplaats van voor meer dood.
Renske -
Renske - 5 dagen geleden
Jezus, 45 minuten alleen maar tranen en er dan op het einde achtergekomen dat Jesse òòk zelfmoord heeft gepleegd.. Je zag de pijn bij hem, hij miste haar zo ontzettend erg.. Hoe hij over Maud praatte, hoeveel begrip hij toonde voor haar situatie, maar ondertussen zelf ook zoveel aan het lijden was. Wat een sterk persoon was hij. Hopelijk heeft hij nu de rust en is hij weer samen met zijn lieve vriendin. Nadia die door letterlijk iedereen in de steek was gelaten, niemand die haar begreep. Mijn god, wat een hel moet dat zijn geweest. Hoe haar lieve hondje nu zonder haar verder moet, ik zou dat echt moeilijk vinden. RESPECT!
agpoe
agpoe 2 dagen geleden
Sterk persoon? Hij heeft de makkelijkste weg gekozen. De weg van de minste weerstand. De dood is niet de overwinning op dit leven ook al denken veel millenials met teveel zelfmedelijden dat wel. Soft gedoe.
Henri Broekhoff
Henri Broekhoff 5 dagen geleden
kunnen ze niet gwn van een gebouw springen dan ben je van al t gezeik af
Matthias Struyf
Matthias Struyf 5 dagen geleden
Wanneer is dit opgenomen?
tjingtjong bil
tjingtjong bil 5 dagen geleden
En zelfs anti depressiva helpt niet?
agpoe
agpoe 2 dagen geleden
Grapjas, dat versterkt depressieve gevoelens en zelfmoordneigingen. Lees de bijsluiter er maar op na..
carlosdelasvegas
carlosdelasvegas 5 dagen geleden
Zucht
Nicole Theunissen
Nicole Theunissen 6 dagen geleden
Open your eyes in the last days ..For What is the deal if you gain the whole world but stil lose your own soul 💯💤wake up⚠️REPENT ❗.
Sergel Ber
Sergel Ber 6 dagen geleden
Ik ben momenteel aan het vechten voor mijn leven, ik heb vaak aan zelfmoord gedacht. Hopelijk ben ik snel beter nlposts.info/past/jaXd066Xa39v1WQ/video en kan ik deze mensen een knuffel geven en begeleiden op welke manier dan ook.
Misterworldwide
Misterworldwide 6 dagen geleden
Deze mensen lijden niet gewoon aan een depressie, maar hebben echt een stoornis. Voor als je depressief bent; alles komt goed!!
Kids learning Video’s
Kids learning Video’s 6 dagen geleden
Met de tijd word het echt beter het kost tijd en kracht en moeite het is makkelijk om zelfmoord te plegen en weg van te lopen dan het oplossen.
Julie De Vries
Julie De Vries 7 dagen geleden
Zo heftig om te zien, dat iets uit je verleden zo iets aan kan doen 🥺😔
M.L. M.
M.L. M. 7 dagen geleden
Uiteindelijk wordt er voor je bepaalt of je op de wereld wordt gezet. Het is wel zo respectvol als je zelf dan in elk geval voor jezelf mag bepalen daar niet akkoord mee te gaan en uit dit leven te stappen en door te gaan met een andere reis.
agpoe
agpoe 2 dagen geleden
Ja je hebt alleen ook te maken met mensen die van je houden, mensen die je op deze wereld hebben gezet en jou groot hebben gebracht. Zelfmoord is de weg van de minste weerstand en je laat je nabestaanden met een bak ellende achter. Puur egoïsme.
Dikke Boktor
Dikke Boktor 7 dagen geleden
Als ze zo graag dood wou had ze wel andere manier gevonden
mansonslaughterer
mansonslaughterer 7 dagen geleden
De eerste documentaire waar ik eigenlijk geen woorden voor heb...je komt er meestal met een mening uit, nu alleen verbazing en medeleven...
Menno Wielenga
Menno Wielenga 7 dagen geleden
Volgens mij zaten de ouders van Maud een aantal jaren geleden bij RTL Late Night.
madeliefje Geel
madeliefje Geel 7 dagen geleden
Mensen die zelfmoord plegen denken alleen aan hun eigen, die weten niet wat voor pijn ze achter laten
Sarah Van Holen
Sarah Van Holen 5 dagen geleden
dus ze moeten zelf maar het lijden opkroppen en vanbinnen kapotgaan? Is dat niet egoïstisch van de anderen dan juist om dit te eisen
madeliefje Geel
madeliefje Geel 7 dagen geleden
Waarom willen die jongeren dood waarom ????
madeliefje Geel
madeliefje Geel 7 dagen geleden
Iedereen heeft in zijn leven slechte momenten en tijden en als j geduld hebt en u problemen oplost dan komt het altijd goed!! je kan niet heel u leven slechte momenten hebben op 1 of andere manier komt het altijd goed , leven is niet perfect daarom moeten de jongeren ook over hun problemen praten met hun ouders en familie.
Yazzmijn
Yazzmijn 7 dagen geleden
die woorden van Jesse... zo mooi.
Sam vdv
Sam vdv 8 dagen geleden
Jesse van delden in het filmpje heeft zelf ook zelmoord gepleegd een paar jaar geleden
Spiritworker
Spiritworker 8 dagen geleden
Ik ben in een bijzondere positie. Als geboren medium sta ik ongevraagd in contact met de geestenwereld. Ik bied niemand diensten aan en ik verdien er niet aan, maar ik zou me graag even willen uitspreken over euthanasie en zelfdoding. Om dit niet te lang te maken verwijs ik voor achtergonden naar mijn nietcommerciele youtubekanaal. Veel mensen, met name priesters enzo, zeggen dat je verdoemd bent als je zelfmoord of euthanasie doet of laat doen. Ik wil nou iets zeggen wat niet uit religies of uit boekjes komt maar wat mij persoonlijk mijn leven lang door mijn Gidsgeest is onderwezen. Als je sterft kom je eerst los van je lichaam. Daarmee leg je het leed van de wereld grotendeels af. Je komt eerst in een toestand waarin de evenwichten worden hersteld. Christenen noemen dit het vagevuur, andere culturen hebben andere namen. Je legt rekenschap af en betaalt met gelijke munt al het goed en kwaad wat je in de wereld hebt gedaan en de onverrichter zaken die je achterlaat. zoals de Islam ook zegt (surah al qiyama) zal je aard getuigenis afleggen tegen jezelf en is er geen ontduiken of ontgaan. Bedenk goed, niet jij, jouw ziel, verbrandt, die is onsterfelijk en eeuwig, maar de bevuilingen die zich aan je ziel hebben gehecht zullen van je af branden. Dit is een proces van reiniging van jouw ziel wat voor jou soms vele maanden lijkt te duren. Het staat los van de tijd op aarde. Dit is niet om je te straffen maar om je plussen en je minnen te neutraliseren zodat je steeds meer aan het Universum gelijk wordt, en wat dan ook gebeurt is dat het op zijn ongunstigst begint maar je steeds verder opstijgt, naar "de hoogste hemel" en daar Eén wordt met alles in volmaakte vrede. Wat dan gebeurt is het grote mysterie maar wat daarna gebeurt is dat je uit die Eénheid jezelf losmaakt naar een volgend leven, aansluitend en beter als het vorige, en dit tot in het oneindige. Onvoorstelbaar maar waar. De kern van wat jij bent, niet het "Ik" maar het Zijn van bewustzijn, zal letterlijk ieder mogelijk leven hebben op elke mogelijk wijze in elk mogelijk lichaam want, en nou komt ie: alles en iedereen BEN JIJ. Alles is een druppel uit die oceaan en de kern van jouw wezen is die oceaan. Dus, kanker of kernbommen kunnen jou wel verplaatsen naar een nieuw leven maar niet beëindigen. Je bent alles wat er was, is en zal zijn. Je bent dat ene puntje vóór de Big Bang en alles ervoor en erna. Niemand, zelfs de man die lachend het gif in de gaskamer van auschwitz gooide, niemand, zelfs de Duivel zelf niet, niemand zal ooit voor enige reden Eeuwig gedoemd zijn. Niet mogelijk. Wat na de dood gebeurt is met gelijke munt terugbetaald aan hoe je geleefd hebt, niet om je te straffen of belonen maar om, zogezegd, al je weegschalen precies te balanceren in het midden. En je kunt niets oneindig goeds of oneindig slechts doen want, je ene leven was maar een kort stukje in de eeuwigheid, alles aan wie je in dit leven was, die ene maal, was eindig. Dus geen eeuwige hemel of eeuwige hel. God is de Genadige, Ar-Rahman, je hoeft niet bang te zijn dooe euthanasie of zelfdoding eeuwig gedoemd te zijn, dat is niet zo. Waar geesten voor waarschuwen is om zoveel mogelijk al je problemen op te lossen in dit leven, voor het over is, zodat je het makkelijker krijgt in het hiernamaals en het volgende leven, want daar waar je bent op het moment van sterven, daar ga je mee verder. Ik vroeg mijn Gidsgeest: "Wat gebeurt er met de zelfdoders en zij die euthanasie kiezen?" en hij zei: "Die krijgen het moelijk in proportie tot hun strijd in het hiernamaals, maar als ze daar buvenuit stijgen zal de bevrijding deste groter zijn. Zie het aardse lijden en je goede werken als krediet die je opbouwt in het hiernamaals. Hoe meer je geleden hebt en toch goed gedaan hebt op aarde, om zo meer zullen je schatkamers in de Hemel uitpuilen van geestelijke rijkdom. Ik kan je met stelligheid zeggen, niemand sterft een seconde voor diens tijd, of op een andere wijze dan voor hen is voorbestemd, dus het feitelijk doodgaan aan euthanasie of zelfdoding bewijst dat dit het lot was wat het jouwe was, en dat dit dus is wat de Allerhoogste en jij vóór je geboorte hebben afgesproken. Je bent Vergeven." Ik getuig hier zo uitvoerig van omdat ik weet dat enkelen die dit lezen, tot hogere vrede zullen komen als zij dat wat ik schrijf toetsen aan de beste inzichten die ze in hun leven hebben verworven. Ik getuig dat dit is wat mij door mijn Gidsgeest geleerd is, heel mijn leven lang, en dat ik onderschrijf dat het oprecht is wat ik ten volste geloof en dat het door een leven van intensief ervaren en leren tot stand is gekomen. Is wat jou geleerd is anders dan getuig daarvan en ik zal het respecteren. Laten we elkaar niet lastig vallen en het aan de Allerhoogste overlaten, want dat is de Jouwe en de Mijne en allen die kent de ware aard der dingen. Amen, dus. Ik wens iedereen die is achtergebleven na een euthanasie, zoals ik na die van mijn moeder, en iedereen die voor de moeilijkste keuze in een leven staat, alle vrede en wijsheid. Ik wens je dat sprankje licht wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. AUB geen privéberichten met persoonlijke dilemmas of hulpvragen, dit vraagt mijn gidsgeest via mij om mij op mijn levenstaak gericht te houden. Ik ben gewoon maar een mens net als jij, in feite ben ik jou in een ander leven, dus, je begrijpt. Weest gezegend.
Flakkeese tour
Flakkeese tour 8 dagen geleden
Wat erg dit is Nederland veel sterkte voor de ouders van dat meisje van de trein
Guido Hendrikx
Guido Hendrikx 8 dagen geleden
2:02 uithenasie
Bennie Schepers
Bennie Schepers 8 dagen geleden
Dank je voor de documentaire. Echt ontroerend.
Janine Groot Koerkamp
Janine Groot Koerkamp 8 dagen geleden
Even een vraag. Waarom doden deze mensen zich zelf niet als ze niet meer verder willen leven. Waarom wachten ze tot dat ze groenlicht krijgen?
3askari 7away
3askari 7away 8 dagen geleden
Ze mogen niet dood gaan voor dat ze belasting hebben betaald
2STROKE POWER
2STROKE POWER 8 dagen geleden
Jammer dat er zo'n negatieve deken over drugs/geest veruimende middelen ligt. Bepaalde drugs kunnen levens redden 100% zeker weet ik dat. Maar alles is illegaal en alleen voor junkies. 🚫
Thomas W
Thomas W 6 dagen geleden
Dat wordt nu steeds meer populair. Nu doen ze het al voor mensen met ptsd
Snoep Animatie
Snoep Animatie 8 dagen geleden
Het is onze eigen angst voor de dood en voor afscheid nemen van degene die sterft. We projecteren onze eigen angst op een ander. Ook voelen we ons tekort gedaan als een ander niet in "onze wereld" wil zijn. Totdat we daar eerlijk naar kunnen kijken, kunnen we niet echt respectvol zijn tegenover een ander over het waarom we niet willen dat ze dood gaan. Maar als je dat weghaalt, welke echte reden heb je dan? Er is altijd een kans dat het beter wordt, maar dat is een inschatting. Wie ben ik om te zeggen, dat mijn inschatting beter is dan de jouwe? Wel belangrijk in verband met de finaliteit van de beslisding is goed te kijken naar je eigen vermogen om de toekomst goed in te schatten. Jonge mensen hebben daarin over het algemeen minder ervaring. Ook staan er andere mogelijkheden open voor een volwassene om zichbte verwezenlijken dan voor een kind of jongere. Maar als je dat echt onderzocht hebt en je bent nog steeds overtuigd.. dan moet je geholpen worden op de enige manier die voor jou nog iets uitmaakt. Dat is een echte daad van liefde. Maar wel een van onbaatzuchtige liefde en die is soms wat moeilijk op te brengen.
The Beat Father
The Beat Father 8 dagen geleden
De demonen van satan spelen met mensen levens !! de duivel haat de creatie van God en zal er alles aan doen om het kapot te maken. Voor ieder die hiermee zit Roep hulp van jezus aan en je zult zien . zoek en je zult vinden . Jullie mogen mij een bericht sturen voor ieder die ergens mee zit!!
Big D Killa
Big D Killa 9 dagen geleden
Gek dat ik me dit ook ooit goed kon voorstellen. Maar een aantal jaren geleden begon ik langzaam maar zeker vrede te hebben met het leven en alle stress en pijn die erbij hoort. Hoe ouder ik wordt; hoe rustiger ik overal naar kijk. Na de 30 wordt alles wel chiller weer. In de 20 is een chaotische rottijd. Voor mij heeft geloof me ook goed geholpen, en een dikke schijt aan de maatschappij, en een stap terug van alle digitalisering. Lekker rustig
Rudolf A
Rudolf A 9 dagen geleden
Wanhopige mensen. Zoek een hobby ofso.....
HBvD
HBvD 9 dagen geleden
Hele goede docu, fijn om (op de, in mijn ogen, ouderwetse denk wijze) te zien dat er zoveel mensen zijn met empathie en inzicht. Lang niet vóór iedereen is het leven mooi genoeg.... ❤️
Loes Berghs
Loes Berghs 9 dagen geleden
Ik haat het om zo’n persoon te zijn. Maar ik krijg het toch een beetje koud van het idee van euthanasie als oplossing for mentaal lijden. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat het mentaal lijden niet zo erg is dat er geen andere uitweg is, en dat dood eigenlijk bijna de enige verlossing is voor die eenzame opsluiting in de gedachten die je doen verdrinken. Maar in de regels over euthanasie in NL (wanneer het gaat over fysiek lijden) staat toch dat er absoluut geen redelijke andere oplossing moet zijn die nog niet is uitgesloten voordat euthanasie wordt overwogen. Nogmaals, psychische stoornissen op zich zijn echt verschrikkelijk om mee te maken en ik gun het niemand toe. Maar toch hoor ik veel terugkomende problemen: wachtlijsten van jaren, slechte praktijkondersteunsters die je niet aan willen horen, constant verwisselen van psycholoog/psychiater (wanneer je er überhaupt eentje krijgt), verkeerde medicijnen/diagnoses. Het kan toch niet zo zijn dat dit zooitje ongeregeld wordt voorgeschoteld als “de enige andere redelijke oplossing” die wordt afgestreept voordat euthanasie ter sprake komt. Zo snap ik wel dat deze mensen geen andere oplossing zien/kunnen vinden. Ik vind het erg slap van een overheid om er maar op te leunen dat de zelfmoordideeën die tot stand komen bij bepaalde psychische stoornissen het idee van euthanasie zullen goed praten, zodat zij maar niks hoeven te veranderen in het zorgsysteem. Hoe kun je mensen met zware depressie, BPD, PTSD, OCD etc etc laten beslissen over het ding wat ze elke dag najaagt? Over het ding wat de stem in hun hoofd elke dag probeert te idealiseren? Dat is toch ook niet “vrijwillig en goed over nagedacht”?? (Ook een van de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet). Laat je mensen ècht beslissen, of de stem in hun hoofd?
Clasina Goudkuil
Clasina Goudkuil 9 dagen geleden
Voor mij hoeft het ook niet meer. Ben 58 en ben het al 18 jaar spuugzat. Heb al sinds mijn ongeluk in 2002 ondraaglijke pijnen dat helpt ook niet mee. Maar ik huil elke dag dat ik wakker ben geworden.
Jill
Jill 9 dagen geleden
Heel bijzonder, ik zou het me niet kunnen voorstellen de datum van mijn eigen sterven te plannen. Toch vind ik het goed dat dit mogelijk is, voorkomt zelfdoding en bijv. trauma’s van personen die de overledene vinden
george ibrahim
george ibrahim 9 dagen geleden
Waarom is dit nog legaal als ik vragen mag?
Brenda Carter
Brenda Carter 9 dagen geleden
Mensen willen eigenlijk helemaal niet dood, ze willen gewoon gelukkig zijn. Het trieste is dat het soms haast of niet meer mogelijk is voor ze...
callmemeganfox
callmemeganfox 9 dagen geleden
Ik herinner me deze docu van een paar jaar geleden, vraag me af hoe het nu gaat
krieg kat
krieg kat 9 dagen geleden
Lol doe mij maar ook eentje.
highduckyFPV
highduckyFPV 9 dagen geleden
het trieste is dat er zoveel natuurlijke middelen zijn die een hele hoop van deze mensen zouden kunnen helpen. Denk maar aan magic mushrooms, DMT, ayuasca(dmt thee), ketamine. 1 trip kan meer betekenen dan jaren lang naar een psychiater gaan. meer en meer duiken studies op met positieve verhalen ivm depressies ,verwerken van trauma's door middel van psychedelics.
Omkara Hellcore
Omkara Hellcore 9 dagen geleden
Geef die mensen een goede kuur ayahuasca of paddos. Forceer ze dag in, dat uit, al hun vitaminen en mineralen uit hun voeding te halen. Zet ze aan tot dagelijks sporten en een vechtsport. Maar nee, in plaats van iemand dit traject 3 jaar te laten doorlopen, laten ze iemand een euthanasie traject doorlopen van 3 jaar. Kansloos en achterlijk, want het feit dat ze geen zelfmoord plegen maar hulp zoeken bij zelfmoord toont aan dat ze de ruggengraat er niet voor hebben. Ze zoeken iemand die ze helpt de wil om te leven terug te vinden. Raar dat artsen zo meegaan in de waanzin van een ander wezen. Als je dood wilt kan je dat ieder moment van de dag realiseren, maar om een traject van bijna 3 jaar te moeten doorlopen voor euthanasie is volslagen krankzinnig. Dan ben je gewoon gefaald als psycholoog of arts. Dan heb je geen flauw idee waarmee je bezig bent of je bent gewoon kwaadaardig.
agpoe
agpoe 2 dagen geleden
Mooi gezegd. En ondertussen zitten al die kinders blind op hun Social media accounts, jagend naar wat aandacht en complimentjes
Janine Groot Koerkamp
Janine Groot Koerkamp 8 dagen geleden
Dit precies goed omschreven
Mien Dobbelsteen
Mien Dobbelsteen 9 dagen geleden
Lastig om hier begrip voor te hebben.
Chipmunk
Chipmunk 9 dagen geleden
Dit is echt fcking triest
theworldishard
theworldishard 10 dagen geleden
Wat wil ik deze mensen helpen zeg, wat ik ook voor ze kan doen, ik had het gedaan zonder twijfel!
MaddMaxxNL ps4
MaddMaxxNL ps4 10 dagen geleden
Never Give up...Its truley a mindset for most...believe in yourself and make small goals 2 achieve
The Resistance For Free thinking
The Resistance For Free thinking 10 dagen geleden
2 Days ago it was suicide prevention day, another tool to mess and trying to decide about others life’s. Its terrible to see that others think they have all wisdom in there pocket to interfere with others life’s. For lot of people this world is a terrible place and suffering psychological from many things that happening in there life’s. In my opinion when you turning 18 you have the right to ask for euthanasia without to tell your life story. There is no prevention for psychological suffer, there are no answers to a better world. Its not your decision to judge others decisions. Sometimes people do not want to live anymore and we must accept that, you must accept that. Religion says its a sin, i say religion is just bullshit that we can not take serious. Take others serious if they have a wish to die. Its there right, its my right to decide that. Also people that has a terminal disease and dementia has the right to end there life’s whenever they want. I am just sick and tired that so many people thinks about what is right for others. Just think, its not your choice and right to interfere with others life’s. theresistancefreethinking.com/page/6/
Melissa Sofie
Melissa Sofie 10 dagen geleden
Maud haar stem die pijn gaat gewoon zo diep doet veel pijn
Freja De Beja
Freja De Beja 10 dagen geleden
De wereld voed kinderen op om hen gelukkig te make, niet hoe ze weerbaar worden in de realiteit en dat gebeurt niet door hen alles te geve van jongsaf dien je ze te lere met tegenslagen te leren omgaan
Freja De Beja
Freja De Beja 10 dagen geleden
Die mense hebbe begrip nodig
Freja De Beja
Freja De Beja 10 dagen geleden
Jesus is de weg de waarheid en het leve
Eyxeno
Eyxeno 10 dagen geleden
Is jesus een god of een profeet?
Eyxeno
Eyxeno 10 dagen geleden
Snap gewoon niet dat je überhaupt denkt om dood te willen.. Schouders op borst vooruit.. kracht zit in je.. je moeder heeft je 9 maanden gedragen denk daar is aan.. gun haar die pijn niet.. er zijn mensen die het nog veel erger hebben en graag in diegene schoenen zou willen lopen.
onebyone is two
onebyone is two 10 dagen geleden
Wie weet dat het leven hierna wel beter is? En of je dan andere goede/ slechtere leven gaat krijgen🥺
Eyxeno
Eyxeno 10 dagen geleden
Hoe goed jou jij het krijgt na de dood hangt af van hoe jij met je leven bent omgegaan, ben jij dankbaar of kijk je maar weg en wil je dood..god heeft tenslotte jou een leven gegeven.
Diego Bloemendaal
Diego Bloemendaal 10 dagen geleden
Heftige docu zelf ook suicidaal geweest en pogingen ondernomen maar maat ff serieus als je echt zo graag dood wil warom zou je wachten op zon lang traject terwijl t heel snel en makkelijk kan
Imane M
Imane M 10 dagen geleden
Lieve lieve Nadia , ik hoop dat je ziel nu rust heeft
agpoe
agpoe 2 dagen geleden
Reken er maar niet op. Zelfmoord zal iemand nooit rust geven.
Yoni Bouma
Yoni Bouma 11 dagen geleden
Ze mogen ook best wat meer onderzoek doen naar medicatie in de psychiatrie. De meeste soorten medicijnen hebben ernstige bijwerkingen die de staat van zijn nog meer kunnen verslechteren. Ik moest voor de medicatie bijwerkingen Parkinson pillen slikken. Haldol wordt ook gebruikt voor dementerende ouderen, en kinderen met psychotische symptomen. Andere antipsychotica zelfs voor mensen met slaap problemen. Antidepressiva net zo'n verhaal. Ik slik nu lithium wat problemen veroorzaakt met de schilder. Lithium als medicijn bestaat sinds 1960. Kom op man, er mag best wel meer onderzoek gedaan worden naar alternatieven want mentaal lijden is ook dodelijk
Famillie Laan
Famillie Laan 11 dagen geleden
Zo herkenbaar en daarom extra hartverscheurend; Wanneer de dood je enige mogelijkheid is geworden. Ongeacht of je ook zulke lieve mensen om je heen hebt die alles voor je over hebben. Of niet. Of je elke behandeling hebt geprobeerd of niet. Dit zou op zijn minst bespreekbaar moeten zijn. En wordt nu vaak ook in mijn ervaring, niet eens serieus genomen. Super gemaakte docu. Ook heel warm maar kritisch begeleid. Mag zeker wel een vervolg op komen. Net als over de ecc behandeling docu die ook op videoland staat. Alleen al voor herkenning; weten dat je niet alleen bent. En niet als enige dat soort wensen hebt. En daarnaast om het nog meer bespreekbaar te maken. Meer inzicht en begrip te creëren. Voor dit en andere soorten geestelijk lijden en problematiek. Vice ook dankjewel voor het uploaden. Die herkenning maakt me trouwens ook doodsbang; Is er voor mij of mensen die ik ken ook geen andere uitweg? En moet het dan ook op een manier zonder euthanasie? Omdat dit voor vele niet bespreekbaar is m name mensen die hier ook eigenlijk GEEN gebruik van willen maken. Of hier geen noodzaak voor hebben. Maar WEL de beslissingen over maken. Ook klinkt het zeer begrijpelijk dat als de optie bespreekbaar is En ook daadwerkelijk bestaat. Dat meer rust creëert bij cliënten. Waardoor zij mis. Toch nog meer willen proberen. Of in iedergeval meer rust ervaren en zich zo mis ook weer minder geneigd voelen tot het daadwerkelijk kiezen van die optie. Hoeveel nabestaanden zouden er ook niet nog groter leed bespaard zijn gebleven als zij (of derden) hen geliefden niet in de meest vreselijke situaties terug hadden gevonden. Maar op een humane manier samen dat afscheid hadden kunnen doorlopen enz. Laat staan wat de persoon in kwestie die al zoveel heeft geleden om op het punt van zelfmoord plegen te zijn uitgekomen. Moet doorstaan om zichzelf uit het ellendige leven te bevrijden. #janken En sterkte voor iedereen die ook met wat voor problemen dan ook kampt of iemand hierin probeert bij te staan. 😔🤗
AVLRECORDS
AVLRECORDS 11 dagen geleden
En dan zit je in permanente reincarnatie
Mangø Løver
Mangø Løver 11 dagen geleden
Die woorden van Maud ik had ineens tranen in me ogen.. Sterkte Naar iederéén die Euthanasie heeft 🙏🏻💞
Laurens Drost
Laurens Drost 11 dagen geleden
Heel heel veel respect voor deze docu. Ben genoeg mensen verloren die me dierbaar waren middels het nemen van hun eigen leven. We zouden iedereen met respect moeten behandelen zonder dat ze het heft in eigen handen moeten nemen. Rust zacht vrienden
Angelo D'Hoop
Angelo D'Hoop 11 dagen geleden
Dit is zo herkenbaar..
A Francis
A Francis 11 dagen geleden
To my understanding, Nadia will be put to rest in a week from now... It's hard to get my head around it, we're the same age and I wanna help her but I can't force her to live... She only had her dog, why have people abandoned her so much?! You can feel how lonely she feels and it's terrible what happened to her. Damn....
Lemiaa Le
Lemiaa Le 12 dagen geleden
Heb echt gehuild om nadia
Eyxeno
Eyxeno 10 dagen geleden
Ik heb gehuild om een jongetje van 11 dat zijn beide ouders heeft verloren bij een aanslag in syria..😭😭 hij gaat gewoon wel door!