Excuses voor de slavernij | Zondag met Lubach (S13)

  Weergaven 387,530

vpro zondag met lubach

Maand geleden

Veel mensen zijn tegen excuses aanbieden voor het slavernijverleden namens de Nederlandse staat. Ook Mark Rutte. Volgens hem zouden we het daarna vergeten. Maar daar is een oplossing voor: Keti Koti wordt een nationale feestdag.
Dit is het dertiende seizoen van Zondag met Lubach. Serie rond de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Zeven dagen nieuws in 30 minuten, satirisch geremixt door Arjen Lubach. Vanachter een desk. In een pak. Op een stoel. Laatste seizoen. Zo goed als nieuws. #ZondagMetLubach zie je iedere week om 21.15 uur op #NPO3 en NLposts. #ZML
Deze video komt uit uitzending 4 van seizoen 13 van Zondag met Lubach. Kijk hier de hele aflevering: www.npo3.nl/zondag-met-lubach/28-02-2021/VPWON_1328964
www.vpro.nl/zml

Reacties
Hilmano Christiaan van Velzen
Hilmano Christiaan van Velzen 13 uur geleden
Ik zeg het wel 🤣🤣🤣🤣🤣
r445
r445 Dag geleden
En waar kwamen de slaven vandaan?
Jacob Janssen
Jacob Janssen Dag geleden
Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtegoed te winnen door het bespelen van de publieke opinie. Dit wordt bewerkstelligd door het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie.
InspirationLife!
InspirationLife! 5 dagen geleden
Ik vind zelf dat de Joden geen recht hebben op excuses van de Duitsers of andere Europese mensen die betrokken waren om die Joden in concentratiekampen te zetten. Get over it! En zelf waren die Joden de grootste en ergste slavenhandelaren in de tijdperk van de trans Atlantische slavernij! Er gebeuren veel ergere dingen en veel erge dingen met andere volken in geschiedenis wat hun meemaken, dus hun moeten ook niet zielig doen.
InspirationLife!
InspirationLife! 5 dagen geleden
Tja, als europanen sorry zeggen over de Atlantische slavernij dan durf ik zelf ook wel sorry te zeggen dat mijn voorouders de Moren in Spanje de Europeanen als slaven gebruikte tussen 711 tot 1492.
Abel Abel
Abel Abel 3 dagen geleden
Niet "Europeanen" maar de Nederlandse staat.
Fatimah Al-Jazairi
Fatimah Al-Jazairi 7 dagen geleden
bro Gewoon sorry zeggen hoeveel energie kost dat
Huffepuf
Huffepuf 3 dagen geleden
Idd!
AthgowlA
AthgowlA 12 dagen geleden
In (valse) excuses om toch maar die excuses niet te moeten aanbieden zijn we dan wél weer goed. Jammer dat die niet tellen, of we waren er al lang en ten overvloede geweest.
Rodica Mihut Armando2005
Rodica Mihut Armando2005 14 dagen geleden
Is echt zo moeilijk om sorry te zeggen? Geschiedenis heeft vele kanten goed of slecht moeten mee leren om te voorkomen dat de geschiedenis niet herhaald. De rasisme van nu heeft te maken met niet leren van ons geschiedenis en niet sorry zeggen.
chocomycoco
chocomycoco 4 dagen geleden
@m. strik Ik wordt ook echt moei van sommige zwarte mensen. Dan heb ik het vooral van afstammelingen van zwarte die telkens ruzie uitlokken. Ik stam zelf ook van slaven, maar ook van Europese slavenhouders. Puur omdat ik standpunt maakte dat de Joden overheen moeten komen wat de nazi deden in concentratie kampen en zeiden dat de trans-Atlantische slavernij erger was en gewoon overheen moet komen, zegt een achterlijke persoon dat ik zogenaamd zwarte mensen of afstammelingen van slaven daarmee beledigd en beweer dat ik tegen die groep "Get over it" Daar heb ik niks over gezegd en dat zitten te lullen dat ik een 'Fucking stomme idioot ben' terwijl diegene niet kan begrijpend lezen. En ik zou ook nooit zeggen 'Get over it' tegen zwarte waarvan de voorouders slaven waren geweest of in het algemeen. Verder wordt ik ook echt strot ziek van nazaten van slaven die telkens claimen dat de Atlantische slavernij de enige historische vorm van slavernij is, terwijl er genoeg historisch is bewezen dat er genoeg andere volken waren geweest die slaven waren. Denk maar aan de Slavische volken in Oost-Europa. Of telkens stom zitten te zeiken dat witte mensen vroeger nooit slaven waren geweest puur omdat ze wit zijn? Ik weet niet of welke nigga ooit geschiedenis op school heeft gehad, maar 1/3 van de Europanen stammen van slaven, zoals: romeisnes slaven, middeleeuwse lijfeigen, Slavische volken, slaven van Moren uit Spanje en lijfeigenen/slaven uit Ierland en Germaanse stammen.!
m. strik
m. strik 14 dagen geleden
En wat als 'we' nu sorry zeggen. Veranderd dat dan ook iets in de hoofden van mensen? En dan bedoel ik van beide kanten. Zou jij je evident beter voelen en alle generaties na jou, als er sorry is gezegd. En denk jij dat racisme verdwijnt na een excuus? Slavernij was en is vreselijk, het gebeurt helaas nog steeds. Een sorry gaat daar niks aan veranderen, zeker niet als die min of meer opgedrongen wordt. Racisme is imo een mentaliteitsprobleem. Daar zouden we meer aan moeten werken
Je Stinkt
Je Stinkt 16 dagen geleden
Maar wij als nederland brachten het wel naar amerika waar het het grootste was dus eigenlijk waren we wel de grootste en dus nu de slechtste
Thjeu
Thjeu 16 dagen geleden
Zo´n prutser die koning...
kaydenloss
kaydenloss 17 dagen geleden
Heel de aardkloot deed aan slavernij idd, gaan we ook excuses verwachten van italie voor de oorlogen van het oude Rome? Daarnaast aan wie maak je uberhaubt excuses dan? Aan onszelf?
Sieds Sibbe
Sieds Sibbe 18 dagen geleden
Echt wokkies lachen om het weggeven van andersmans geld.
Sieds Sibbe
Sieds Sibbe 18 dagen geleden
Zodra levenslang wordt ingevoerd voor iedereen die profiteert van de moderne slavernij zoals het Nederlands elftal en Kaag. Het gaat alleen om puur om het geld zodra Wijnaldum heeft bewezen.
Outlaw Soldier
Outlaw Soldier 18 dagen geleden
Nederland/Amerika/Frankrijk/Engeland zijn trots op hun geschiedenis. Degene die zegt van niet kan net zo goed zeggen dat een mens geen zuurstof nodig heeft.
Melora Carabas
Melora Carabas 19 dagen geleden
Niet alleen sorry zeggen. Dat kan iedereen. Verander ook ff in de geschiedenisboeken dat we niet alleen maar die landen bezocht hebben en er bedrijfjes gesticht hebben maar vermeld gewoon eerlijk dat we onze zakken hebben gevuld door de bevolking in diverse kolonies tot slaaf te maken of zelfs hun spullen en producten hebben lopen jatten. En vergeet niet dat van al die zakkenvullerij van toen nog steeds hele families hier rijke nazaten hebben die nog steeds prinsheerlijk snoepen van dat gestolen geld. Als je wil zeggen "maar dat was een van de vorige generaties", bedenk dan dat als je van je grootouder een gestolen fiets krijgt dat je dan nog steeds een dief bent als je weet dat die fiets gestolen is en je er toch gewoon lekker op gaat boodschappen doen.
krienmineel
krienmineel 19 dagen geleden
Als het niks zegt waarom is het dan zo lastig om te doen?
Evo3s
Evo3s 20 dagen geleden
Leuk maar, als wij excuses aan moeten bieden mogen die volken/stammen in Afrika dat ook doen hoor, zij waren degene die ons slaven verkochten in ruil voor wapens, daarnaast is het al heel lang geleden en iedereen uit die tijd is al dood, dus tegen wie moet er dan überhaupt excuses aangeboden worden? We kunnen beter onze tijd gebruiken aan slavernij voorkomen en te stoppen
Big D Killa
Big D Killa 21 dag geleden
De overheid mag best sorry zeggen. Maar niet namens de burgers, die hadden daar toch nooit iets mee te maken. Waren gewoon de rijke en machtige.
Bob De Baviaan
Bob De Baviaan 21 dag geleden
Wanneer gaan jullie Hollanders eens excuses maken voor de moordpartijen, de verkrachtingen en onderdrukking die jullie veroorzaakt hebben in Brabant, Limburg, Gelderland and Vlaanderen tijdens de 80 jarige oorlog en de twee eeuwen die daar op volgde?
Fluxquark
Fluxquark 22 dagen geleden
O godskolere mensen het gaat erom dat de Nederlandse staat, die toen al bestaat en nu ook nog bestaat, excuses aanbiedt. Kost verder niks dus waarom zou je het niet doen? En niet gaan lopen zeiken over andere landen en welke oorlogen ze hebben gevoerd enzo want dat is ten eerste niet hetzelfde en ten tweede een kinderachtig "zij ook" argument.
Loes M
Loes M 23 dagen geleden
Ik vind dat er binnen het onderwijs meer aandacht moet komen voor de slavernij. Bijvoorbeeld een aantal boeken over de slavernij op de leeslijst te zetten. Niet om mensen een schuldgevoel aan te praten maar om meer historisch besef bij te brengen.
InspirationLife!
InspirationLife! 5 dagen geleden
Ja, ook moet er uit waarheid kloppen!
Katrin Kostova
Katrin Kostova 24 dagen geleden
Nationale vrije dag maken van Keti Koti klinkt wel als een heel goed idee! Arjen heeft altijd wel oplossing zelfs voor de meest complexe vraagstukken
Enile
Enile 24 dagen geleden
Ik snap niet dat er zo moeilijk wordt gedaan over excuses. Doe het gewoon, klaar ben je er ook weer vanaf. Oh en while we're at it, het zou nog beter zijn om wat de doen aan de huidige slavernij
chocomycoco
chocomycoco 3 dagen geleden
precies dit!
Alaa Kalaf
Alaa Kalaf 26 dagen geleden
Arabieren hoeven geen sorry te zeggen omdat er toen nog geen sprake was van een land, overheid, of iets anders. Het waren gewoon random mensen die rondliepen door een woestijn. Het enige Arabische land dat sorry moet gaan zeggen is Qatar, maar pas wanneer ze gestopt zijn en nu dus nog niet.
RDMrusher
RDMrusher 26 dagen geleden
Het is alsof je de gene die bijvoorbeeld iets heeft gestolen zelf laat kiezen of hij iets daarin tegen moet doen. Laat anderen het betalen
Moon River
Moon River 26 dagen geleden
Excuses aanbieden voor iets dat jaren geleden gebeurd is moet wel, terwijl we straks naar een WK in Quatar gaan dat met bloed gebouwd is. Absurd. Blijkbaar leren we dus niets? Laten we vooral kijken naar de slavernij die er NU nog steeds is en daar iets aan doen, in plaats van over 100 jaar sorry te zeggen over iets waar we NU aan mee doen.
KanaalMTS
KanaalMTS 26 dagen geleden
Kheb nog steeds twee zwarte slaven in me kelder
Theturtleowl
Theturtleowl 27 dagen geleden
Het lijkt mij een stuk beter om het racisme van vandaag uit de wereld te krijgen in plaats van een keer "sorry" te zeggen. Keti Koti een nationale feestdag maken vind ik beter, dan kan het misschien behandeld worden zoals dodenherdenking, elk jaar stilstaan bij iets wat nooit meer mag gebeuren.
stef
stef 29 dagen geleden
ik snap nog steeds oprecht niet waarom excuses maken een goed idee is. prima als je het doet, maar wie heeft er wat aan? dan heb je aan keti koti meer idd, kan me voorstellen dat een feestdag een stuk meer aan het denken zet en daadwerkelijk mensen hun kijk op slavernij verrijkt met nieuwe inzichten, bijvoorbeeld hoe het nog wel degelijk van deze tijd is.
Ailsa Ni
Ailsa Ni Maand geleden
Ik heb nooit slaven gehad en jij bent nooit slaaf geweest.
baxter lola
baxter lola 3 dagen geleden
Tja, je was nooit een lijfeigene geweest en mijn buren geen heer! 🤓 Dus wat heb je aan de excuses van mijn buren waarvan jouw voorouders waarschijnlijk in de middeleeuwen lijfeigenen waren geweest en jij niet? :D
Potver Dorie
Potver Dorie Maand geleden
Sorry zou mooi zijn, nog mooier als het NOOIT meer gebeurd!!! Quatar is het bewijs dat je 6500 keer sorry kan zeggen, maar we kijken de andere kant uit en het gaat gewoon door 😔
Duck Sick
Duck Sick Maand geleden
Vele donkere Afrikanen zouden ook excuses moeten aanbieden voor het verkopen en handelen van slaven. Of is dat alleen een zonde als je een ander ras verhandeld 🤔?? Ik snap hem niet meer, wie weer dit?
qopoy dnon
qopoy dnon Maand geleden
voelen maar excuses puur voor excuses zijn zinloos en waardeloos. Maar ik hoor graag andermans perspectief
Ailsa Ni
Ailsa Ni Maand geleden
Dank je Arjan....veel te veel Nederlanders denken dat rascisme over is en excuses en verandering helemaal niet nodig zijn.
Billy den Otter
Billy den Otter Maand geleden
Niemand die nu leeft heeft persoonlijk gezorgd voor of last gehad van die slavernij. We kunnen met zn allen stil staan bij hoe slecht de slavernij was, maar zo'n excuus wordt dan gegeven door mensen die er geen zak van menen omdat zij toch niks fout hebben gedaan, aan mensen die hooguit van overovergrootouders nog wat verhalen kennen en daar op social media over willen opscheppen. Hoe ver trekken we dit dan terug? Sorry voor de 80jarige oorlog? Sorry voor de ketterijvervolgingen? Sorry voor de christenvervolging? Kom op man
Oheng75
Oheng75 Maand geleden
Er is geen enkele Nederlander die excuses verwacht van de Spanjaarden of Fransen. Denk daar maar eens over, en kijk wie het beter doet in het leven. Kappen met de slachtofferrol. Bovendien zijn ze verkocht door hun mede Afrikanen, eisen ze daarvan ook excuses?
qopoy dnon
qopoy dnon Maand geleden
betekent een woord tegenover een daad. Linkse brol. Het kleine beetje Nederland wat er nog is moet dus sorry zeggen, boodschap is duidelijk
It was super necessary
It was super necessary Maand geleden
Je excuses aanbieden doe je toch naar iemand, naar wie zouden wij onze excuses aan moeten bieden? de nabestaanden van de slaven? dus de nabestaanden van die slavenhandelaren moeten hun excuses aanbieden aan de nabestaanden van de slaven. Ok dan, wat een fucking belachelijk land gaan we naar toe zeg. Stem Forum jongens, fuck de avondklok, fuck white guilt. Kom op voor die vrijheden als jullie nog een ruggengraat hebben.
joshentertainment 2
joshentertainment 2 Maand geleden
Ze hoeven ook niet
Jowie
Jowie Maand geleden
De reden dat we excuses moeten aanbieden is omdat er nog steeds mensen zich gediscrimineerd voelen in de samenleving. Jij als wit persoon voelt zich niet minder dan een Spanjaard of Viking....
Ditmer de Jong
Ditmer de Jong Maand geleden
Ik zou veel liever zien dat men wat gaat optreden tegen slavernij van het heden, zoals nu in Quatar aan de hand is. Daar zou je toch veel meer impact mee hebben dan excuses aanbieden voor iets wat 300 jaar geleden gebeurde.
fellow russian
fellow russian Maand geleden
Wat een zielige mensen die een schouderklopje willen voor domme dingen
Eskurian
Eskurian Maand geleden
Ik zie veel mensen in de comments zeggen dat excuses aanbieden niets doet. Als de potentiële ontvangers ervan het hiermee eens zijn, laat het dan zitten. Maar laat dat aan hen en neem het niet voor ze aan, ook niet als je 'een paar vrienden' erover gesproken hebt waarvan de voorvaderen er mee te maken hebben gehad. Soms kan het een helende werking hebben of een aanzet ertoe zijn. We moeten het ook niet bij zoiets symbolisch laten. Symbolen kunnen krachtig zijn, dus het is niet automatisch onzin; je moet er echter ook wel daarna naar handelen. Ik zou de excuses aan willen bieden als het gepaard gaat met een structureel plan, zoals aanpak van racisme in eigen land en verdere ontwikkeling in de streken die ons land uitgebuit heeft (onze welvaart nu komt toch deels van hen; zie het als gejatte kunstschatten: die zijn ook na honderden jaren toch echt niet van ons).
Attalus I
Attalus I Maand geleden
fun fact slaven werden vaak verkocht door afrikanen zelf
chocomycoco
chocomycoco 3 dagen geleden
bepaalde stammen verkochten andere stammen niet elkaar, want Afrika is een continet met verschillenden stammen en volken die allemaal een eigen geloof, cultuur en gewoontes hebben. Dus wat is jouw punt?
Erik lastname
Erik lastname Maand geleden
Maar het huidige kabinet is toch zeker niet verantwoordelijk voor de acties van staten generaal 200 jaar geleden? Dan gaat dat argument met dat hondje dus ook niet op.
Thijs Wijnmaalen
Thijs Wijnmaalen Maand geleden
Het hele kromme er aan is dat slavernij nog steeds plaats vind! Een goed voorbeeld is het bedrijf PHI logistics in Farmsum (Groningen) WAT EEN TYFUS BEDRIJF IS DAT!!! Bij dag KUT bedrijf kreeg ik als 20 jarige maar 800 euro netto per 4 weken. Het salaris lag daar serieus op 4.20 netto per uur (2015, zal nu wel iets hoger zijn). Maar van dat soort bedragen kan je never nooit miet rond komen. En oprichter Blijdorp waar die zit? In FUCKING Zwitserland! Van zijn 56 miljoen euro verkregen door belasting ontduiking. Lekker aan zijn dikke Cubaanse in zijn Vila, er zal vast nog een jacht in zijn tuin liggen. In plaats van naar het verleden te kijken moeten we verkomen dat die praktijken vandaag de dag gebeuren. Dus niet polen, Roemenen, Bulgaren en andere arbeidsmigranten binnen halen voor een karig loontje aan het werk zetten, maar onze harde werkers in de schoonmaak, zorg en horeca met een respectabel salaris betalen!!! En die rijke basterds flink veel belasting laten ophoesten.
Des4ever11
Des4ever11 Maand geleden
Je vendetta op Rutte begint een beetje irritant te worden. Hij spreekt hier erg sterk vind ik. Goede argumenten in een nette bewoording waarom je niet je excuses aan zou moeten bieden.
Olaf Booij
Olaf Booij Maand geleden
We moeten echt een specifiekere benaming vinden voor het type slavernij dat Lubach het over heeft. Er zijn namelijk ook blanke slaven geweest en van elk ras in de geschiedenis en overheden hebben daarvoor ook niet sorry gezegd. Kunnen wij het wel doen, omdat het hier wel gaat om industriële slavernij (massa's.) Vind ik persoonlijk belangrijk om te benoemen, het verschil waarom deze vorm van slavernij zoveel erger dan de voorgaanders (die natuurlijk ook slecht waren) was en dat daarom het misschien goed is om nog eens sorry te zeggen als overheid.
Daan Crijnen
Daan Crijnen Maand geleden
Ben ik de enige die Zondag met Lubach alleen maar een linkse kutzooi vind tegenwoordig?
E. G.
E. G. Maand geleden
Dank je Arjan....veel te veel Nederlanders denken dat rascisme over is en excuses en verandering helemaal niet nodig zijn.
Bernhard Lagetuin
Bernhard Lagetuin Maand geleden
Heeft akwarium eigenlijk al excuses aangeboden? Moeten we nu alle, volgens akwarium "zwarte" mensen niet eens excuses aanbieden? In mijn ogen is er geen verschil in ras/kleur/afkomst/religie. Ge kunt de groeten uit brabant krijgen kut! edit: ja ik ben "zwart"
JarnoPizza Tube
JarnoPizza Tube Maand geleden
Ik die alleen die extra vrije dag voor me ziet 😂
Alexander
Alexander Maand geleden
Hahaha wel sorry zeggen dat je Nederlander bent, terwijl er geen Nederlander is die sorry zou kunnen zeggen wat idd waarde zou dragen, maar zeggen dat je een Nederlander bent als je blank bent ben je een racist, wait what? Meer dan 60% weet niet eens echt zijn geschiedenis. En Nederland heeft al sorry gezegd, door het af te schaffen, of wat betekent een woord tegenover een daad. Linkse brol. Het kleine beetje Nederland wat er nog is moet dus sorry zeggen, boodschap is duidelijk
Bundy
Bundy Maand geleden
Voor de mensen hier die zich willen verdiepen in de transatlantische slavenhandel heb ik een tip. Sinds kort is op Canvas de uitstekende documentaire Enslaved te zien waarin het verhaal wordt verteld van 400 jaar mensenhandel, toen miljoenen tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Amerika werden verscheept. Aangrijpend om te zien.
SpectralBacon
SpectralBacon Maand geleden
Het ding is, als de cultuur zo wordt verneukt dat de rechter zo'n schadeclaim goedkeurt, maakt dat het niet meer acceptabel. Zo'n excuus valideert de in onze samenleving reeds aanwezige discours dat zo'n schadeclaim terecht zou zijn. Het discours dat is overgewaaid omdat Amerikaanse burgers nu eenmaal buitenproportioneel vertegenwoordigd zijn in het wereldnarratief, en menig kiezer daar een slavernijverleden heeft of door binnenlandse geschillen is beïnvloed om zich internationaal te hyperfocussen op huidskleur en slavernij. Waarom ik zo'n schadeclaim onterecht vind is dat het wat er toevallig in Amerika speelt arbitrair prioritiseert: een minuscuul deel van het geweld dat onze voorgangers tegen elkaar zijn begaan wordt voorgedaan als een enorm aandeel, met alle praktische gevolgen van dien. Een schadeclaim gaat in tegen het legaliteitsbeginsel, maar wie weet wie er straks over mag beslissen als de huidige trend die dit taalspel bevordert zich voortzet. Ik verwacht hoe dan ook geen schadevergoeding van het Vaticaan voor de inquisities, van Scandinavië voor hun Vikingse rooftochten, van de Afrikaanse stammen die hun krijgsgevangenen als slaaf verkochten, van de Zulus, de Mongolen en de Azteken voor hun veroveringstochten, of van de Duitsers die mijn familiehotel hebben afgepakt, of de communisten die het van ze overnamen.
James Dylan
James Dylan Maand geleden
Een speciale Afrikaanse commissie van Afrikaanse landen eist geld? WTF?! Voor wat? Dat kun eigen stammenhoofden, koningen en koninginnen hun EIGEN onderdanen of gevangengenomen vijanden doorverkochten aan Europeanen als slaaf om hun wapenwedloop te kunnen financieren, zodat zij hun rivaliserende stammen konden uitmoorden? Dat is namelijk wat er gebeurd is. WAT? Denken jullie dat Europeanen naar de Oostkust van Afrika voerden en daar 20 miljoen mensen uit dorpen hebben ontvoerd om als slaaf door te verkopen?! Whaha. Dat is echt fucking onzin en bullshit. Bovendien bestond slavernij op het Afrikaanse continent lang voordat Europeanen voet al wal zette. Google koninging Nzinga maar eens. Zij had haar eigen mannenharem en slaven. Zij verkocht zwarte onderdanen/gevangenen aan de Portugezen om zodoende wapens te financieren. Zij, en talloze andere stammen indertijd, dezen aan rituele (kind) offeringen, kannibalisme en slavernij. Maar WIJ (Europeanen) moeten excuses aanbieden voor dat wij slaven opkochten en van A naar B vervoerden? Omgekeerde wereld. Die Afrikaanse landen, en die zielige mensen die dit roepen (Akwasi bijvoorbeeld, afstammeling van Ashanti, elitaire stam die in slaven handelde) moeten excuses vragen aan hun eigen land en de stammen die de zwarte slaven door hebben verkocht. Vraag daar financiele compensatie. Niet bij het rijke westen die zogenaamd alles geïnitieerd heeft en de 'veroorzaker' is van de transatlantische slavenhandel. Fucking bullshit! Verdiep eens maar eens even in de echte geschiedenis!
Timothy Drake
Timothy Drake Maand geleden
Plottwist: we gaan VIEREN dat wij als één van de eersten bij wet de slavernij hebben afgeschaft. Kortom, een nationale feestdag voor iedereen.
Sanne Kroon
Sanne Kroon Maand geleden
Miljoenenclaims voor slavenverleden... Oh je bedoelt ontwikkelingshulp?
starsofmetube
starsofmetube Maand geleden
Noooooit moeten wij hier sorry op zeggen, die tijd heeft ons gemaakt wie we zijn. Het is geschiedenis en dat moeten we zo laten. Excuses maakt nu geen verschil en maakt je een nederig klein poeplandje, wat we al zijn!
Arno van Vugt
Arno van Vugt Maand geleden
Wat een gezeur om iets dat 150 jaar geleden gebeurd is en dat door voortschrijdend inzicht door Nederland is afgeschaft. Focus je op de slaven van nu in oa Quatar en China!
Zouzou 447
Zouzou 447 Maand geleden
Ze gaan zo lang wachten met de excuses totdat niemand recht meer heeft op hun zogenoemde “schadeclaim”
M eh
M eh Maand geleden
Ik wil excuses van de Duitsers. Ik wil excuses van de Germanen. Ik wil excuses van de Italianen. Ik wil excuses van de Fransen. Ik wil excuses van de Spanjaarden. Zo kan ik nog wel even doorgaan.. Vind de vergelijkingen van Lubach overigens nergens op slaan..
InspirationLife!
InspirationLife! 5 dagen geleden
Ja, door de oorlogen die ze deden! En Germanen zijn toch Duitsers?
010Flappie
010Flappie Maand geleden
De wereld zit vol met vervelende zaken uit het verleden. Moeten de Egyptenaren hun excuses aanbieden aan de joden, omdat ze als slaaf de piramides moesten bouwen? Moeten de Italianen niet hun excuses aanbieden aan half Europa, omdat ze als Romeinen zoveel slaven hadden uit alle delen van Europa?
chocomycoco
chocomycoco 3 dagen geleden
Joden waren nooit slaven geweest van Egyptenaren. De kazar joden is een andere volk die het jodendom uitoefenen. De ware Israëlieten die zwart waren waren slaven van Egyptenaren geweest, of denk je dat de oude Egyptenaren heel wit waren?
yaliso gioouy
yaliso gioouy Maand geleden
Ik heb nooit slaven gehad en jij bent nooit slaaf geweest.
JustinAkaDeadstuff
JustinAkaDeadstuff Maand geleden
Niet doen
A Slemmer
A Slemmer Maand geleden
Nah rot op met je excuses aanbieden wat een domme onzin, als wij ons excuus moeten aanbieden, dan moet Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, Turkije en meer hun excuses aanbieden want die deden ook allemaal slavernij. De inheemse Afrikaanse stammen en hun nakomelingen mogen dan ook sorry zeggen voor het aanvallen van andere stammen. Die vervolgens mensen gevangen zetten en ze door verkoopte aan Europeanen...ik ben het er niet mee eens dat wij hier sorry voor moeten zeggen gebeurt is gebeurt.
Jan met de korte achternaam l
Jan met de korte achternaam l Maand geleden
Jij bent gestoord man jij maakt er zelf en rassen kwestie ervan waar ik ben opgegroeid zijn wij allemaal het zelfde.vroeger waren andere tijden kijk ook naar de rest van de wereld hoe het ontstaan was kijk op internet
Huffepuf
Huffepuf 3 dagen geleden
Liegt niet
yaliso gioouy
yaliso gioouy Maand geleden
oprechte excuses😐😐
wienant van der wal
wienant van der wal Maand geleden
Blij dat die sukkel van een lubach stopt
Kleurrijk
Kleurrijk Maand geleden
Moeilijke materie!
Peter Wubs
Peter Wubs Maand geleden
En gaan de slaven onderling ook excuses maken? De ene stam richting de andere.... Hou alsjeblieft op...🙄
Dreamer 1
Dreamer 1 Maand geleden
hahaha echt hij Arjen Lubach, Rutte is zooooooooo een opportunist. Ik kan die man gewoon niet serieus nemen.
Bas bzb
Bas bzb Maand geleden
ze willen maar wat graag gebruik maken van de voordelen van hun voormalige heerser
sotuur aeei
sotuur aeei Maand geleden
Ik ben constant excuses voor mn schoonmoeder aan t maken, heb geen eens een bloedband met dat mens.
InspirationLife!
InspirationLife! 5 dagen geleden
k vind zelf dat de Joden geen recht hebben op excuses van de Duitsers of andere Europese mensen die betrokken waren om die Joden in concentratiekampen te zetten. Get over it! En zelf waren die Joden de grootste en ergste slavenhandelaren in de tijdperk van de trans Atlantische slavernij! Er gebeuren veel ergere dingen en veel erge dingen met andere volken in geschiedenis wat hun meemaken, dus hun moeten ook niet zielig doen.
SmikZeroYT
SmikZeroYT Maand geleden
Het is een hele tijd geleden dat dit gebeurd is maar hierdoor hebben wij bijv. koffie en chocola en hun hebben Sinterklaas ook al weg gestopt omdat het racistisch was zeggen ze het ging toch om de kinderen
SmikZeroYT
SmikZeroYT Maand geleden
Bijna elk land vroeger deed aan slavernij en de meeste geforceerde excuses zijn niet eens gemeend
Father
Father Maand geleden
Mensen van nu hebben niks gedaan in de slavernij, maar we profiteren nog wel van de voordelen die zijn gecreeerd dat is waarom.
sotuur aeei
sotuur aeei Maand geleden
zijn in plaats van ons druk te maken over het verleden.
Ron Hard
Ron Hard Maand geleden
Wanneer gaat Mongolië eens excuses aanbieden?
ShoyruDrag0n
ShoyruDrag0n Maand geleden
Weg met Bevrijdingsdag , is ook lang geleden dat Duitsers landen aanviel , is ook niet van deze tijd
forest gump
forest gump Maand geleden
wat moet de bevolking excuses aanbieden? Burgers zijn niet racistisch maar het is onze industrie die deze misdaden begaan voor winst. onze overheden doen dit nog steeds nu is het door poppenkast politiek en omkopen van leiders. west europa leeft nog steeds van gestolen grondstoffen. hoe kan je aan het verleden denken als dit nog in het heden speelt? Wat wil deze man (staats media) bereiken met zo mensen schuldgevoelens in te spreken? En wat vertellen ze liever niet.. het is te hypocriet om nog serieus te nemen.
Dennis Hof
Dennis Hof Maand geleden
Moet ik ook excuses aan bieden voor fouten van mijn collega's?
Marc Van der Bilt
Marc Van der Bilt Maand geleden
wat maakt het uit. als mensen er blij van worden, prima. het geld dat ze hebben verdiend doordat we de beschaving over ze hebben uitgerold, dat mogen ze houden.
CardesXIII
CardesXIII Maand geleden
Op dit punt is een excuses ook gewoon nutteloos, alsof iemand sorry tegen je zegt maar pas na jaren lang vechten voor die excuses. Dan voelt het ook niet meer als een oprechte excuses😐😐
Johar Boonman
Johar Boonman Maand geleden
Keti koti nationale feestdag, probleem opgelost
Johar Boonman
Johar Boonman Maand geleden
Aan wie bieden we excuses aan dan? Grafstenen? niemand uit die tijd leeft meer. Wat een nutteloze bullshit discussie. Alleen maar afleiding van wat er werkelijk gaande is in de wereld.
beedsj roiue
beedsj roiue Maand geleden
Marrokaanse Nederlander: "Sorry voor het Nederlandse slavernijverleden. Ik heb er ongeveer net zo veel mee te maken als alle andere Nederlanders. Dus bij deze"
Lionel Keijzer
Lionel Keijzer Maand geleden
De Nederlandse staat zit daar namens de mensen van nu niet die van vroeger dus eigenlijk willen deze mensen excuses van hunzelf naar hunzelf en ook van mij. ik pas dankje ;)
nobility Judah
nobility Judah 3 dagen geleden
@Huffepuf lol! :')
Huffepuf
Huffepuf 3 dagen geleden
@Lionel Keijzer 😂😂😂🤓Ik ga echt stuk om jou sarcastische onzin!🤓🤓😂 En de aanvallers die dat slavernij veel later was afgeschaft! 😂😂😂🤓
Het kabinet
Het kabinet 3 dagen geleden
@Lionel Keijzer Ik snap er geen kut van wat je bedoelt hoe in vredesnaam kan je excuses aanbieden van jezelf als nazaat van slaaf? Legt dat even uit? En ik begrijp er zelf ook geen hond van hoe je aan de theorie komt dat Nederland een van de eerste landen waren die het afschaffen? Laat bewijzen zien of dat zo is! Ik krijg er echt tyfus tering van, van opmerkingen die niet logisch lopen. Als je nou logisch nadenkt dan weet je dat er geen persoon is de excuses kan aanbieden aan zichzelf puur omdat hun voorouders slaven waren geweest! Denk voortaan na voordat je iets zeg man! Ik weiger een uitkering Aan je te bieden!
baxter lola
baxter lola 3 dagen geleden
@Lionel Keijzer Dat is helemaal niet waar, gozer! Nederland was een van de laatste landen die het afschaffen! Engeland had de slavernij al officiëel in 1833 afgeschaft en de Franse hadden ook veel eerder kolonies in de Caribische eilanden laten afschaffen. De slavernij in Haïti was ergens in 1792 afgeschaft. Plus Denmarken had ook begin van 1800 slavernij afgeschaft. Nederland schafte slavernij in 1863 af en was officieel in 1873 echt afgeschaft!
nobility Judah
nobility Judah 3 dagen geleden
@Lionel Keijzer Nederland was 1 van de.laatste landen die slavernij hebben afgeschaft. Niet de eerste! Dus wat is jouw punt eigenlijk?
gtoss chddy
gtoss chddy Maand geleden
Ik ben constant excuses voor mn schoonmoeder aan t maken, heb geen eens een bloedband met dat mens.
InspirationLife!
InspirationLife! 5 dagen geleden
k vind zelf dat de Joden geen recht hebben op excuses van de Duitsers of andere Europese mensen die betrokken waren om die Joden in concentratiekampen te zetten. Get over it! En zelf waren die Joden de grootste en ergste slavenhandelaren in de tijdperk van de trans Atlantische slavernij! Er gebeuren veel ergere dingen en veel erge dingen met andere volken in geschiedenis wat hun meemaken, dus hun moeten ook niet zielig doen.
pierre1050
pierre1050 Maand geleden
5 mei Bevrijdingsdag is genoeg en geldt ook voor bevrijding slavernij als we dat meer benadrukken
My Name
My Name Maand geleden
er is nog steeds slavernij in afrikaanse landen. daarbij een belachelijk idee dat belasting betalers nu, 400 jaar later mensen moeten betalen die er ook geen hinder van ondervinden. we weten ook niet in hoevere mensen slachtoffer of mede dader waren. slavenhandelaren waren er in alle kleuren. al zijn de meeste slavenhouders tegenwoordig gekleurd. Serieus, in afrikaanse mijnen, en brazilaanse geruimde regenwoud velden. Klakkeloos geld overmaken naar iemand zonder te weten of die persoon slachtoffer is of dader, gaat wel ver. te ver.
RESCO
RESCO Maand geleden
Like als je het onzin vindt dat Nederland excuses moet aanbieden over het slavernij verleden. Er zijn tegenwoordig alleen nog maar linkse tv programma’s. En alleen maar zeiken over Rutte... net alsof andere partijen het allemaal beter hadden gedaan. Makkelijk om langs de zijlijn commentaar te hebben...
chocomycoco
chocomycoco 3 dagen geleden
@gtoss chddy Oh, ik wist niet dat jouw oma romeinse slaaf was. Wil je dat heel Rome je op je knieën voor je buigen en oprecht excuses voor je aanbieden?
gtoss chddy
gtoss chddy Maand geleden
Romeinse en alle andere regeringen die ons land zijn binnen gevallen en hebben bezet..
beedsj roiue
beedsj roiue Maand geleden
zijn in plaats van ons druk te maken over het verleden.
DOOBAT
DOOBAT Maand geleden
lmfao het was "normaal" nee, het was LEGAAL, maar niet minder moreel verwerpelijk dan dat het nu is en iedereen met een schrijntje empathie en moraal kan dat aanvoelen - oh, oeps, daarmee beschrijf ik rutte natuurlijk niet
sorsocksfake
sorsocksfake Maand geleden
Misschien heb ik het antwoord. Wij kunnen niet makkelijk excuses ervoor maken omdat we ons niet als diezelfde mensen zien. We hebben dat afgesloten en gecorrigeerd. Maar er is een invalshoek waaruit dat wel kan. En dat is als Rutte de Balkenende pet opzet. Begin met spreken over onze historie, waarop we ook trots kunnen zijn. Hoe ons kikkerlandje een wereldmacht was, en dat blijft deel van ons. De VOC mentaliteit. Enkel dan kun je ook zeggen, aangezien wij dat zijn, is hun fout eveneens de onze. En in die hoedanigheid bieden wij dan ook onze excuses aan. We hebben de fout gecorrigeerd, en erkend, maar de excuses dienen ook uitgesproken te worden. Dus bij dezen. Wij zijn trots op de kwaliteiten van onze voorouders, en wat zij voor elkaar hebben gekregen. En we bieden excuus aan voor de fouten die ze daarin maakten.
kel Prins
kel Prins Maand geleden
Dit hele gedoe Pfff Afrika had zelf ook slaven
InspirationLife!
InspirationLife! 5 dagen geleden
@beedsj roiue Wel, er is juist ook vele beschavingen in Afrika waar je niet leer in schoolboeken. En ze hadden ook slaven in Afrika, maar het verschil is dat mensen denken dat Afrika een land is en dat er werkelijk verband wordt gemaakt van donkere mensen in Afrika allemaal een volk is en die zichzelf slaaf maakte, terwijl dat niet zo is! Weet je hoeveel stammen Afrika heeft. Juist bepaalde Afrikaanse stammen maakte van andere stammen slaven. Ik kan ook zeggen dat Europa in de romeinse tijd zichzelf slaaf maakte, terwijl iedereen donders goed weet dat er in Europa verschillende soorten bevolking groepen en stammen wonen. Je had de romeinen, Germanen, Keltische stammen, Slavische stammen, enz!
beedsj roiue
beedsj roiue Maand geleden
Totaal niet.
Arjen Aal
Arjen Aal Maand geleden
Ik eis excuses voor de lijfeigenheid gedurende de middeleeuwen.
InspirationLife!
InspirationLife! 5 dagen geleden
Waren jouw voorouders dan lijfeigenen en horigen?
Dennis Eijs
Dennis Eijs Maand geleden
Nee, deze staat bestaat pas na de tweede wereldoorlog. En ze hebben een heel land gekregen. Wat ook niet van hen is, maar van de originele bewoners. Dan zeggen ze, we zijn er niet vrijwillig heen gegaan, klopt, maat dan moeten ze dan ook niet zeuren over Australiers, die zijn er ook niet vrijwillig heen gegaan. Dus vele haken en ogen die niet meegenomen worden. En wanneer een bedankje voor het afschaffen van de slavernij?
Y B
Y B Maand geleden
Hoe moeilijk is het om sorry te zeggen
Maximus Shogun
Maximus Shogun Maand geleden
Een paar jaar geleden was ik op vakantie op Curaçao. Toen bezocht ik het slavenmuseum, erg interessant en somber om mee te maken. De wat oudere Antilliaanse vrouw die ons rondleidde zei op het laatst tegen ons dat ze geen enkele reden zou hebben om nu boos te zijn over de slavernij. Haar eigen oma had ze slavernij nog niet eens meegemaakt. ‘’Wat is gebeurd is gebeurd, we kunnen er alleen maar van leren in plaats van onszelf opwinden over iets van meer dan honderd jaar geleden eindigde’’ Zonder de slavernij zouden Curaçao, Suriname, Jamaica etc niet eens bestaan als landen. Geschiedenis is nou eenmaal zo. Het valt me op dat donkere mensen op Curaçao en in Suriname weinig te zeggen hebben over de slavernij. Pas als ze in Nederland wonen en kinderen krijgen wordt er een probleem van gemaakt. Komt dat door een verontwaardigings gevoel? Of omdat ze in de minderheid zijn en aandacht willen? Ga jezelf, je land, je interesses ontwikkelen in plaats van eeuwig terug te kijken naar iets wat steeds minder relevant is in deze samenleving...
Assyrian Empire
Assyrian Empire Maand geleden
De staat zelf beslist, want de staat zat fout! Hetzelfde geld voor Turkije, Saudi Arabië, Mongolië en nog veel meer landen. Daar moet de staat zeggen van: “Oké, dit en dat was fout en we zullen het nooit meer doen! Onze excuses!” We kunnen het er denk ik allemaal mee eens zijn dat Mongolië hun excuses aan de meeste landen moet aanbieden😅
Thomas Vermeulen
Thomas Vermeulen Maand geleden
Marrokaanse Nederlander: "Sorry voor het Nederlandse slavernijverleden. Ik heb er ongeveer net zo veel mee te maken als alle andere Nederlanders. Dus bij deze"
InspirationLife!
InspirationLife! 5 dagen geleden
Tja, als europanen sorry zeggen over de Atlantische slavernij dan durf ik zelf ook wel sorry te zeggen dat mijn voorouders de Moren in Spanje de Europeanen als slaven gebruikte tussen 711 tot 1492.
Ad van Rossum
Ad van Rossum Maand geleden
Aan wie worden die excuses aangeboden ? Biedt Nederland excuses aan aan Nederland ? Ingezetenen van toen hebben ingezetenen van nu veel leed berokend ? Vooral ingezetenen van de toenmalige Hollanden en de andere kern provincies van de Zeven Provinciën ! Maar geldt dat ook voor de toenmalige wingewesten? Die leverde mogelijk schepelingen die er ook aan crepeerden ! Excuses aan de huidige Surinaamse regering ? Aan Alabama, waar ook wel slaven zijn terechtgekomen door de Hollandse koopvaardij ?! Het is nu natuurlijk verschrikkelijk, grootschalige mensenhandel door de toenmalige Koopvaardij der Zeven Provinciën . Onmenselijk ! En er zijn waarschijnlijk nu nog aantoonbare familielijnen die daar van geprofiteerd hebben en anderen die daar vreselijk onder geleden hebben. Maar alle huidige ingezetenen van Nederland ? Lijkt mij duidelijk van niet ? Met Indonesië lag/ligt dat eenduidiger. Er is geen staatsrechtelijk verband meer tussen Nederland en Indonesië. Maar met de West loop alles nu nogal door elkaar !
chocomycoco
chocomycoco 3 dagen geleden
bepaalde stammen verkochten andere stammen niet elkaar, want Afrika is een continet met verschillenden stammen en volken die allemaal een eigen geloof, cultuur en gewoontes hebben. Dus wat is jouw punt?
formula301
formula301 Maand geleden
Gemiddeld 1000 reacties per dag tot zover. Het onderwerp leeft in ieder geval.
justkiddin1980
justkiddin1980 Maand geleden
Krijgen we nu ook excuses voor het feit dat we allemaal loonslaven zijn? IK WIL HERSTEL BETALINGEN!! Ik wil excuses van de Duitse, Spaanse, Franse, Mongoolse, Romeinse en alle andere regeringen die ons land zijn binnen gevallen en hebben bezet..
Geert Wilders concreet - sunday with lubach
19:28
vpro zondag met lubach
Weergaven 3,7 mln.
Ollongren & Omtzigt | Zondag met Lubach (S13)
12:57
vpro zondag met lubach
Weergaven 540K
Uyanış: Büyük Selçuklu 27. Bölüm🏹
2:25:37
Uyanış: Büyük Selçuklu
Weergaven 1,2 mln.
Kim Wonders Just How Close Are Kourtney Kardashian & Addison Rae? | E!
1:50
Keeping Up With The Kardashians
Weergaven 1,4 mln.
ICE X 3ROBI - ETAGES (PROD. CHAHID)
2:34
Digibetocratie | Zondag met Lubach (S13)
14:41
vpro zondag met lubach
Weergaven 553K
Tuig & Mark Rutte | Zondag met Lubach (S13)
14:02
vpro zondag met lubach
Weergaven 804K
WK in Qatar | Zondag met Lubach (S13)
06:11
vpro zondag met lubach
Weergaven 408K
Hypothetische Marokkaan | Zondag met Lubach (S11)
07:45
vpro zondag met lubach
Weergaven 1,2 mln.
Artikel 23 | Zondag met Lubach (S12)
12:55
vpro zondag met lubach
Weergaven 527K
We mogen weer stemmen & Nieuwsuur | Zondag met Lubach (S13)
11:54
Wob (Wet openbaarheid van bestuur) | Zondag met Lubach (S13)
13:55
Zwarte Piet (Black Pete) - Zondag met Lubach (S07)
21:04
vpro zondag met lubach
Weergaven 1,9 mln.
Regeerakkoord | Zondag met Lubach (S13)
14:48
vpro zondag met lubach
Weergaven 469K
Uyanış: Büyük Selçuklu 27. Bölüm🏹
2:25:37
Uyanış: Büyük Selçuklu
Weergaven 1,2 mln.
Kim Wonders Just How Close Are Kourtney Kardashian & Addison Rae? | E!
1:50
Keeping Up With The Kardashians
Weergaven 1,4 mln.
ICE X 3ROBI - ETAGES (PROD. CHAHID)
2:34
MvRyhan Funny videos #tiktok Best tik tok
0:15
Kourtney & Addison Bunker Down: "KUWTK" Katch-Up (S20, Ep4) | E!
3:19
Keeping Up With The Kardashians
Weergaven 1,6 mln.
Kardeşlerim 7. Bölüm
2:38:55
KARDEŞLERİM
Weergaven 8 mln.
De Laatste Brugklas Aflevering...
16:18
Jeremy Frieser
Weergaven 83K
Would You Sit In Snakes For $10,000?
14:09
MrBeast
Weergaven 13 mln.